Två motsatser som inte kan leva utan varandra

Haft lite funderingar på sistone och ju mer jag läser om Taoismen och Yin och Yangs betydelse i livet så borde vi leva mer efter det och att vi mår bäst när vi umgås med de som är olika oss själva och tar in det motsatta i vårat liv. Vi har så lätt att dömma och utestänga det som är olikt oss själva men jag tror mer det är en rikedom att släppa in olikheterna/motsatserna i våra liv.

När det är balans mellan yin och yang uppstår harmoni i vår kropp, vår själ, vårt liv. På samma sätt uppstår obalans om den ena kraften dominerar. Ibland dominerar yin och ibland yang. Men Yin kan inte existera utan Yang och tvärtom. Prickarna i Yin och Yang-tecknet symboliserar att det i varje objekt finns något av det motsatta. I Yin finns alltid lite Yang och tvärtom. Yin och yang bildar gemensamt en harmonisk och balanserad helhet trots sina olikheter.

Det är viktigt att leva i balans mellan yin (stillhet) och yang (aktivitet), annars uppstår disharmoni. Jag vill leva utan några förutfattade meningar om hur livet ska, måste eller bör vara. Jag vill också kunna släppa kontrollen, slappna av och låta det vara. Vårat samhälle speglar den totala motsatsen och genomsyras till största delen av Yang-kraften. Vi sköter det sociala livet, familjen och jobbet på samma sätt; vi jobbar hårt, planerar och analyserar. Vi är energiska och handlingskraftiga. Enligt taoismen är inte detta att leva i harmoni och balans eftersom vi då tappar kontakten med oss själva och det tänker jag aldrig göra igen.

En liten fundering så här en vanlig torsdag.

Med kärlek//L

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s