D-vitamin, ett underskattat och livsviktigt tilskott

 

 

Att vi behöver D-vitamin är ingen nyhet. Sedan 1600-talet har det varit känt att D-vitamin-brist ger upphov till Rakitis(Engelska sjukan), en sjukdom som gör skelettet mjukt och missbildat om den drabbar under uppväxtåren. Alltså D-vitamin är livsviktig. Först på senare år har det kommit fram att D-vitaminbrist ökar risken för de flesta av vår tids stora folksjukdomar!

Enligt ny forskning har framkommit att immunförsvaret inte kan aktiveras om det inte finns D-vitamin i kroppen. Sjukdomar som cancer, diabetes, MS, och depression kan uppkomma till följd av D-vitaminbrist. Även barnlöshet kan tillskrivas brist på D-vitamin….Ytterligare följder av D-vitaminbrist är kramper, energiförlust, tandlossning, närsynthet, nervositet, lättretlighet, trötthet, snabb puls. Vi får ytterst lite D-vitamin med maten. Resultatet är att många svenskar har brist på D-vitamin, särskilt under vintern och våren. Under senare år har kunskapen växt om hur D-vitamin skyddar mot cancer, vilket är högintressant inte minst för att vi skrämts upp till att undvika sol p g a cancerrisken!

Tillskott

Det är inte alla som vill eller har möjlighet att solasolarium. Fördelen med att sola är att det D-vitamin kroppen själv tillverkar efter UV-bestrålningen är den absolut nyttigaste sorten. Det går att ta D-vitamin i form av tabletter eller kasplar också. När det gäller dosen är det bra att veta att D-vitamin är giftigt i för höga doser men det är oerhört svårt att komma upp i skadliga nivåer.

Alltså summa sumarum……Ät D-vitaminer eller sola lagom.

Må väl//L

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s